fbpx

El curs passat, les matèries de Ciències Naturals i Ciències Socials vàrem engegar un projecte nou que hem anomenat Col·laboració (socials-naturals).

Aquest nou projecte consistia en que les assignatures de Socials i Naturals tenien una part de temari compartit: El sistema solar, el cicle de l’aigua, climatologia… Aprofitant aquestes sinergies, un dia a la setmana, les dues matèries s’imparteixen juntes als dos grups de primer d’ESO.

La Col·laboració va començar el curs passat, i és un “projecte viu”, sabem que els alumnes cada any canvien i per això la nostra tasca també s’adapta. Treballem com a guies i acompanyants plantejant reptes que de forma cooperativa han d‘anar assolint. Aquest any, al tercer trimestre, hem incorporat els elements del clima.

Quines eines utilitzen els alumnes?

Per realitzar les activitats els alumnes utilitzen la plataforma Scencie Bites, el material de socials i accedeixen a Moodle i Internet. A més han de confeccionar un dossier de treball on hi ha una part conjunta i una part individual. També treballen amb Kahoots, han fet vídeos, exposicions orals…

En el tema de Sistema Solar, a partir d’un missatge encriptat que reben, l’han de desxifrar, i descobrir què fa tant especial la Terra per a què hi hagi vida.

L’aigua és vida? És el punt de partida per veure com està el planeta i què podem fer.

La climatologia determina la nostra manera de viure? És irreversible el canvi climàtic?  Els alumnes hauran de desenvolupar les seves capacitats de petits meteoròlegs per resoldre tots el reptes que els hi proposem.

Quins son els resultats d’aquesta col·laboració?

El producte final del curs anterior del sistema solar va ser un vídeo des d’uns estudis de TV ficticis, i aquest any s’han fet unes maquetes del sistema solar que després s’han exposat a la jornada de les portes obertes. De temari sobre l’aigua al planeta, elaboren el consum d’aigua a l’escola amb dades el més real possibles.

L’experiència és molt gratificant i els resultats força bons. Els alumnes són conscients de la interdisciplinarietat, de la interacció del que aprenen així com de la coordinació que fa que no es dupliquin continguts. Així doncs, ens permet aprofundir més en els temes tot integrant la visió científica i social. La col·laboració entre Naturals i Socials ha estat tot un èxit.

Departament de Naturals i Socials

 


× T'ajudem?