fbpx

En commemoració al 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, desde Monlau hem fet la setmana de la convivència, on  els diferents grups d’ESO han participat en un seguit d’activitats durant tota la setmana, per lluitar i tenir més consciència sobre aquest fet.

Les activitats van començar dilluns amb els alumnes de primer d’ESO realitzant una pràctica anomenada En Marc i l’Anna”. Aquesta va consistir a dividir la classe en grups i tot seguit lliurar-los una fotografia d’un nadó amb nom de Marc o Anna. Cada grup creia que tenia a un nadó diferent, però la imatge era la mateixa per tots. L’objectiu de la pràctica va ser imaginar com seria la vida d’aquest nadó en vint-i-cinc anys (personalitat, habilitats, físic, aficions, estudis/feina, amb qui viuria, on). Tot seguit van destapar la mentida i van fer la posada en comú a la pissarra, per veure quins adjectius sortien per cadascun.

Finalment, veient les diferències, van ser tots una mica més conscients de com tenim d’interioritzats determinats estereotips de gènere que convé trencar.

La segona activitat, la van realitzar els alumnes de 1r i 2n d’ESO dimarts, i es va anomenar “Papallones liles amb papiroflèxia”. Per donar visió al problema, l’alumnat va crear papallones de color lila amb l’objectiu de decorar l’escola per l’ocasió. Per realitzar-les, van veure un seguit de vídeos on s’explicava com dur-les a terme i finalment, les van penjar.

Revisem els clàssics

La tercera va ser “La caputxeta diu NO”, i va consistir en la visualització d’un vídeo, a partir del qual els alumnes van poder reflexionar sobre la reacció dels nens que veuen el conte.

La conclusió exclosa, va ser que la violència de gènere no sempre és evident des del primer moment. El llop té una actitud inadequada des del principi, però fins que no crida, els nois i noies no es posen en alerta de què alguna cosa no va bé.

A més a més, en relació amb la pràctica, van aprofitar el moment per ensenyar i practicar amb l’alumnat el senyal d’ajuda per maltractament; tant per fer-lo si ho necessiten com per reconèixer-lo si algú el fa.

Finalment, les últimes activitats es van realitzar ahir dia 25 de novembre. D’una banda des de 1r i 3r d’ESO, van fer l’activitat “Polseres amb missatges”; aquesta va consistir en la creació de polseres amb diferents lemes contra la violència masclista mitjançant l’assignatura de projectes i plàstica.

D’altra banda, els alumnes de 1r i 2n d’ESO, van realitzar El mural de papallones. Sumant-se a la campanya “El batec de les papallones depèn de la nostra actitud”, l’alumnat va executar un mural utilitzant les seves petjades dactilars per formar papallones.

La igualtat de gènere a la literatura

Per concloure la setmana de convivència, a tècniques d’estudi 1 d’ESO B, van treballar contes relacionats amb la igualtat de gènere com: Arturo y Clementina, Hay algo más aburrido que ser una princesa rosa, La historia de los bonobos con gafas, La cenicienta que quería comer perdices, La princesa listilla, Los colores i Rosa caramelo.

Després d’aquesta setmana, els nostres alumnes han pogut aprendre més sobre el respecte mutu i la importància de la lluita contra els estereotips i la violència vers les dones.


× T'ajudem?