fbpx

Enguany des del Departament de matemàtiques hem volgut encoratjar els alumnes a participar a les proves Cangur. Es tracta d’una activitat matemàtica impulsada per la societat internacional “Le Kangourou sans Frontières” i organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques.

Amb un format de concurs individual, l’objectiu autèntic del Cangur és que l’alumnat participi i dediqui una estona especial a divertir-se tot resolent els reptes plantejats. Els problemes es basen més en el raonament i l’enginy, que en coneixements matemàtics específics com podeu observar en els següents exemples:

  • Exemple problema 1r d’ESO
  • Exemple problema 2n d’ESO
  • Exemple problema 3r d’ESO

  • Exemple problema 4t d’ESO

La prova consta de 30 problemes de resposta tancada, amb tres nivells de dificultat i cinc opcions de resposta per a cada problema. Els alumnes disposen de 75 minuts per realitzar la prova i han de tenir en compte que les preguntes incorrectes descompten.

Com ens vam preparar per les proves?

Per preparar les proves vam estar practicant amb models d’edicions anteriors. A més, els alumnes de 1r i 2n d’ESO van participar en el concurs Canguret. Es tracta d’un concurs que té l’objectiu d’ajudar als alumnes a preparar les proves Cangur al llarg del curs i té dues modalitats:

  • Concurs setmanal: cada dilluns s’obre una pregunta a la web i disposen de 7 dies per respondre-la. Un cop es tanca la pregunta, els alumnes poden veure si és correcta o no i se’ls hi sumen els punts corresponents. La classificació es va actualitzant periòdicament i poden veure quina posició ocupen entre els participants de totes les escoles inscrites.
  • Prova Canguret: va tenir lloc el 27 de febrer i es van presentar tots els nostres alumnes de 1r i 2n d’ESO. Estem molt orgullosos dels resultats! Dos dels nostres alumnes de 1r d’ESO van quedar entre els 100 primers de 1821 participants i 3 de 2n d’ESO entre els 100 primers de 1648 participants.

Quan i on va tenir lloc?

Pel que fa a la prova oficial, la prova Cangur va tenir lloc el 21 de març i van participar 58 alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO, tant la preparació per la prova com la participació va ser voluntària. Aquests tres nivells van fer les proves a l’escola, mentre que els 8 alumnes de 4t d’ESO que van participar, van anar a la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona a realitzar la prova.

Quins van ser els resultats?

El 73% dels alumnes participants de 1r d’ESO van obtenir puntuacions que els van col·locar dins del 25% amb millors resultats (superen la nota del 1r quartil) i d’aquests, un 27% dels alumnes es van trobar entre el 1 i el 6% dels millors resultats.

El 35% dels alumnes participants de 2n d’ESO van obtenir puntuacions que els van col·locar dins del 25% amb millors resultats (superaven la nota del 1r quartil) i d’aquests, un 9% dels alumnes es van trobar entre el 1 i el 6% dels millors resultats.

El 67% dels alumnes participants de 3r d’ESO van obtenir puntuacions que els van col·locar dins del 25% amb millors resultats (superaven la nota del 1r quartil) i d’aquests, un 17% dels alumnes es van trobar entre el 1 i el 6% dels millors resultats.

El 50% dels alumnes participants de 4t d’ESO van obtenir puntuacions que els van col·locar dins del 25% amb millors resultats (superaven la nota del 1r quartil).

Estem molt orgullosos i contents amb totes el resultats dels nostres alumnes!

Departament de matemàtiques

Felipe Pamplona, Esther Soria i Pedro Talavera


× T'ajudem?