fbpx

Fa un temps, es van incorporar a l’ESO el treball per projectes i les col·laboracions entre assignatures. Avui, aquesta iniciativa ja ha començat a donar els seus fruits i els alumnes són més competents i estan avesats a treballar de manera cooperativa.

En quant als projectes, aquest curs n’hem incrementat les hores i han passat de tenir un horari itinerant a ocupar tota la franja de tarda, tant a primer com a segon. Aquest fet ha estat clau per poder treballar projectes transversals que han implicat un gran ventall d’assignatures.

En el cas de l’alumnat del primer curs, després d’un primer moment destinat a conèixer-nos, hem engegat el projecte dedicat al barri de Sant Andreu. En acabar-lo, els alumnes han realitzat la seva pròpia agència de viatges i han acabat dissenyant el seu model de pati.

D’altra banda, amb l’alumnat de segon d’ESO, hem dedicat el curs a un únic projecte: els Jocs Olímpics i la creació d’ una candidatura olímpica i tots els elements que la componen, com ara la mascota, l’himne o la infraestructura hotelera. En el cas de la mascota, la comunitat educativa va escollir la millor creació a través de les xarxes socials; la decisió va ser complicada, ja que les diferents propostes tenien un gran nivell i van superar un cop més totes les nostres expectatives.

Pels que fa a les col·laboracions entre assignatures, la coincidència horària total, com en el cas de llengües (català i castellà), o parcial, com en el cas de socials i naturals, ens ha permès capgirar la metodologia tradicional en aquestes matèries, tot defugint de la repetició de continguts compartits i apostant pel treball cooperatiu com una manera d’aprendre més dinàmica i enriquidora.

En aquest sentit, la millora de resultats no s’ha fet esperar. Quan els alumnes experimenten per ells mateixos allò que abans els explicàvem a través d’una classe magistral, l’aprenentatge assolit sempre és més sòlid. Per exemple, adaptant i representant rondalles, han après què és la literatura popular; veient un quadre de Rubbens s’han endinsat en la mitologia clàssica i la pintura; inventant un nou codi, han entès la dificultat de comunicar-se… A més a més, han pogut millorar les seves competències orals, que són importantíssimes pel dia a dia i que abans pràcticament no es potenciaven.

El canvi metodològic ha significat una motivació davant de l’aprenentatge tant pels alumnes com pels professors. Amb il·lusió, hem aportat al grup “les nostres virtuts” i hem après de les aportacions dels altres, hem fomentat la creativitat, hem trobat recursos per la recerca i transmissió de la informació i, sobretot, ens hem divertit fent-ho.

Núria Pascual i Manel Garcia

Coordinadors d’ESO


× T'ajudem?