fbpx

A continuació us compartim l’article sobre el canvi climàtic que han realitzat els alumnes de 4t d’ESO després de la seva visita al Parc del Guinardó.

Qui no ha llençat en alguna ocasió un plàstic a terra? La contaminació està arribant a uns límits insostenibles i la gent no només ignora el canvi climàtic, sinó que contamina encara més. Només cal endinsar-se al bosc o en un parc qualsevol i fixar-nos.

Molts poden pensar que embrutar una mica o llençar un embolcall petit a terra, no provocarà el desgel dels pols o els incendis que hi ha cada estiu i que cada cop són més habituals. Però, com diu la dita, de mica en mica s’omple la pica. Si set mil milions de persones llencessin un plàstic a terra cada dia, en menys d’un any es trobarien vivint sobre plàstic i brossa.

Aquest agost, l’ONU va determinar que els milions de microplàstics que hi ha a l’aigua que bevem no són un risc per la salut, de moment. Cosa que ens demostra que no només estem exterminant  altres especies amb el plàstic, sinó que ens el bevem i ens el mengem cada dia.

Al 2015 es van produir 320 milions de tones de microplàstics, moltes de les quals són ingerides per 220 espècies diferents, entre elles, el marisc i el peix.

Una mostra d’aigua recollida a Hawaii, que mostra quant entrellaçat estan els microplàstics amb la vida dels animals marítims.

La quantitat de plàstics que s’utilitza en els supermercats o el fet que la nostra roba sigui majoritàriament de plàstic demostra que el nostre consumisme en excés és el pitjor pel medi ambient. Els boscos tenen més plàstics que arbres. I ja no parlem dels parcs que, com a mínim, tenen servei de neteja. El bosc, en canvi,  és el nostre pulmó i de neteja no en té.

Prenem consciència de la contaminació.

Fa poc vam experimentar de primera mà la quantitat de brossa que hi ha al Parc del Guinardó de Barcelona, vam aconseguir recollir i omplir una bossa, orgànica, cadascun de nosaltres! I érem seixanta!! Els residus van ser classificats i després els vam llençar en uns contenidors que hi havia a prop. Tot plegat ens va fer prendre consciència del ritme capitalista que consisteix, bàsicament, en consumir i llençar. Un sistema absurd si volem salvar aquest planeta. 

Pots pensar en un objecte d’ús diari la fabricació del qual no hagi comportat contaminar el medi ambient?  És possible que penseu que l’electricitat no contamina directament, però la gran majoria d’aquesta es genera cremant combustible que expulsa gasos contaminants… Tantes coses…

Quina solució hi ha?

Ras i curt, la solució està en les nostres mans. Hauríem de provar de contaminar menys tots junts i, potser,  aconseguiríem alentir el canvi climàtic. Tanmateix, la solució vindrà donada per la reducció de la contaminació de les grans indústries i l’augment en  les inversions en noves tecnologies verdes que, a més a més, ajudaran a combatre la crisi climàtica.

Alumnes de 4t de l’ESO

Marina Benach, Marc Bramon, Marina Ramírez i Pau Rodriguez.


× T'ajudem?