fbpx

Des de fa sis anys i de forma progressiva, l’escola ha incorporat la plataforma ScienceBits a les classes de ciències naturals de la ESO. Es tracta d’una eina que busca treballar les competències bàsiques a la vegada que s’adquireixen els conceptes clau de les matèries de naturals. El més interessant és que es tracta d’un aprenentatge actiu a través de la investigació i el descobriment.

Es tracta d’un model d’ensenyament constructivista de les 5E, on a l’alumne se li planteja un repte: mitjançant experiments i/o situacions quotidianes ha d’observar quins fenòmens tenen lloc per després comprendre la teoria o les lleis que ho expliquen.

 

Les cinc fases són:

  • ENGAGE (engeguem): consta d’un vídeo introductori que busca despertar la curiositat de l’alumne a través d’exemples quotidians i acaba plantejant una pregunta que hauran de ser capaços de respondre en les següents fases.

 

  • EXPLORE (explorem): inclou un experiment i sovint un laboratori virtual per dur-lo a terme i se’ls hi plantegen una sèrie de preguntes per interpretar els resultats.

 

  • EXPLAIN (expliquem): en aquesta fase es facilita tota la teoria relacionada amb el repte plantejat en la primera fase i l’experiment de la segona. A més de la teoria, hi ha tot un seguit d’activitats competencials relacionades amb els coneixements que han d’assolir.

 

  • ELABORATE (elaborem): l’objectiu d’aquesta fase és aplicar de forma cooperativa el que han après en un cas concret. Per exemple, informes mediambientals, campanya de reciclatge per l’escola, cartells divulgatius, presentacions orals…

 

  • EVALUATE (avaluem): finalment, la plataforma proposa una prova competencial per avaluar si els alumnes han assolit els continguts.

 

Per què ens sembla interessant ScienceBits?

Aquesta plataforma disposa de gran quantitat de continguts multimèdia interactius (simuladors, laboratoris virtuals, esquemes, mapes conceptuals…)

  • És un mètode inclusiu. Tots els exercicis es classifiquen segons: reforç, ampliació i nivell de complexitat (d’una, a tres estrelles). Aquest fet permet al professor adaptar els continguts a les necessitats educatives de cada alumne i, poder així, atendre la diversitat a l’aula.

 

  • Treballa les competències bàsiques no només de l’àrea científica-tecnològica sinó que també les competències d’altres àrees (comprensió lectora, competència digital, entre d’altres) i les competències transversals.

 

  • Atorga autonomia als alumnes en la gestió de la seva feina a través de les diferents fases i això fomenta que entre ells s’ajudin, es consultin o comentin el procediment i resultats de les activitats.

Esther Soria

Professora

Joan Sagarra

Director del Centre

María Mendiola

Coordinadora d’Orientació


× T'ajudem?